Sirpa Kauppinen Säilytetään maapallo lapsillekin.

Perussuomalaiset ja Kokoomus tukevat veroparatiiseja

Finnwatshin selvitys paljasti eroja puolueiden kannoista veroparatiisien suitsimiseksi. Kaikki eivät suinkaan halua taistella veroparatiiseja vastaan kuin sanahelinällä. 

Perussuomalaisten meppi äänesti veroparatiisien puolesta

Selvityksessä puuttui kuitenkin se, miten istuvat mepit ovat äänestäneet. Miksi perussuomalaisten istuva eurparlamentaarikko Sampo Terho vastusti parlamentin äänestyksessä suuryritysten maakohtaisten verotietojen avaamista? Maakohtaiset verotiedot ovat tärkeä askel kohti veroparatiisien hallintaa. Vain sitä voi verottaa, mitä ei pimitetä.

Menetykset huikeita

Veroparatiiseihin valuu pelkästään yritysten siirtohinnoittelun vuoksi Suomesta 320 miljoonaa joka vuosi. EU kokonaisuudessaa menettää jopa 1000 miljardia euroa vuosittain. Suurin häviäjä on kehitysmaat: etelästä vuotaa vuosittain verottamatonta pääomaa veroparatiisien kautta rikkaisiin maihin jopa yli 800 miljoonaa euroa. Se ylittää kehitysavun monikertaisesti.

Puolueiden kannoissa isot erot

Mikäli veroparatiisit halutaan suitsia, tulee tehdä toimenpiteitä, joilla on vaikutusta. Esimerkiksi Kokoomus haluaa pitää salaisina yritysten maakohtaiset verotiedot, ja sosiaallidemokraatitkin haluavat edistää avoimuutta vain vapaaehtoisesti. Kuitenkaan vapaaehtoisesti veroparatiiseja ei olla saatu kuriin, vaan ongelma on vain paisunut.

Perussuomalaiset ja Kokoomus haluavat että vain yksityishenkilöiden verotiedot kulkevat maasta toiseen. Kenen etu on että veroparatiisit kukoistavat?

Osa puoueista ajaa siis lainsäädännöllisiä toimia vastuullisen veronmaksun toteuttamiseksi, kun taas toiset katsovat, ettei lakeja tarvita.

Eurovaaliehdokkaista verosääntelyyn valmiimpia olivat Vihreiden, Vasemmistoliiton ja SDP:n eurovaaliehdokkaat. 

Myös RKP:n ja Kristillisdemokraattien vastanneet euroehdokkaat pitävät aggressiivista verosuunnittelua hillitseviä toimenpiteitä tärkeinä, mutta jostain syystä tyytyvät usein vapaaehtoiseen sääntelyyn tai asteittaisiin lainsäädännön tiukennuksiin sen sijaan, että porsaanreikiin puuttuttaisiin heti.

Kokoomuksen kannat ovat sanahelinätasolla sääntelyä puoltavia, mutta puolue kuitenkin vastusti tällä hetkellä keskustelussa olevia sääntelyuudistuksia ja niiden sitovuutta. Perussuomalaiset puolestaan vastustavat kategorisesti lähes kaikkia keskeisiä lainsäädäntöhankkeita veroparatiisien suitsimiseksi.

Rehelliset yrittäjät kärsivät - samoin lapset, sairaat ja vanhukset

Suomessa veroparatiisit asettavat yritykset hyvn eriarvoiseen asemaan. Pienet ja keskisuuret yritykset maksavat veroja keskimäärin 20 - 30 prosenttia voitoistaan. Suuryritykset taas vain viisi prosenttia. Rehelliset yrittäjät kärsivät.

Ei ihme, että Suomen julkinen talous on vajeessa, kun iso osa suuryrityksistä ei maksa enää veroja. Meillä ei olisi vajetta, jos verot eivät valuisi veroparatiiseihin. Veroparatiisien kannattamisesta maksavat siis ikäihmiset hoidon leikkauksissa sekä koululaiset ja sairaat koululakkautuksissa ja terveydenhuollon säästöissä.

Finnwatshin kyselyyn jätti vastaamatta Keskustan ja Vasemmistoliiton puoluesihteerit, joten näiden kannat eivät ole tiedossa.

Puolueiden linjat näkyvät myös paikallisella tasolla. Vasemmistoliitto ja Vihreät kaipasivat Vantaalla sitä, että kaupungin ostaessa palveluita suosittisiin vastuullisia yrityksiä jotka maksavat veronsa Suomeen. Tämä ei kuitenkaan kelvannut suurille puolueille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Perussuomalaiset, niillähän on se Soinin ystävä jonka nimeä ei paljasteta ja muitakin raharikkaita sponsoreita varmaan.
Puolue joka toitotti olevansa kansan asialla suhtautuu kovin valikoivasti kansaan, köyhiä ei lasketa.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Kova tahti päällä. Kolmas blogi jo tänään.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Luin tuon kirjoitukseen linkitetyn linkin ja siitä Perussuomalaisia koskevan osion ja kyllä täytyy todeta ettei kirjoittaja tiedä mistä puhuu. Perussuomalaisten kanta näyttää olevan täysin oikea ja realistinen nykyinen lainsäädäntö viranomaisyhteistyö mukaan lukien kuten myös eri maiden kesken.

Tämä lause PS-ohjelmassa on relevantti toteamus; "Perussuomalaisten vaaliohjelman mukaan puolue kannattaa toimivia aloitteita veroparatiisitalouden torjunnassa." Puolue kannattaa siis TOIMIVIA aloitteita, joka on ainoa oikea tie veroparatiisien hyväksikäytön torjunnassa.

Mikael Kerokoski

Suomen julkinen talous on vajeessa koska kulut ovat nousseet 5 vuodessa 10 miljardia mutta tulot eivät yhtään.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Oi vihreät tuo kansakunnan moraalipuolue, mutta missä on puolueen oma moraali?

Malliesimerkkejä ovat tarjoilleet jo ex-ministeri ja edelleen istuva ministeri.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Voima -lehti oli kysellyt ja ottanut selvää laatiessaan artikkelin "Valtio sijoittaa veroparatiiseihin" ja esim. Valtion Eläkerahaston sijoitukset yli 3 miljardia.

Tämä kuvastaa hallituksen ja eduskunnan haluttomuutta puuttua veroparatiiseihin. Urpilainen kieltäytyi haastattelypyynnöstä eikä se olisi hänen toimenkuvaansa kuulunutkaan vaan VER kuuluu Jan Vapaavuorelle. Käykää vilkaisemassa se artikkeli

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Voi hyvin olla ja hyvä että Voima-lehti selvittää. Mutta eikö se persupuolue luvannut hävittää moiset elkeet ja sitten vaan vahvistaa niitä.

Käyttäjän jukkapaloposti kuva
Jukka S. Palo

"...kaupungin ostaessa palveluita suosittisiin vastuullisia yrityksiä jotka maksavat veronsa Suomeen. Tämä ei kuitenkaan kelvannut suurille puolueille."
EU direktiivit ja hankintalaki estää tuollaisen syrjinnän, eikä kyse ole puolueille kelpaamisesta. Vihreät (ja Vasemmisto) siis itse ovat innolla EU:ta kannattamassa, mutta eivät näytä ymmärtävän oman toimintansa seurauksia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Asia ei ole niin yksipiippuinen. Jos kansainvälisesti toimivat suomalaiset suuryhtiöt maksimoivat kassavirtansa, siitä on hyötyä suoranaisesti kyseisen yhtiön palveluksessa oleville suomalaisille ja heijastusvaikutuksena myös muille suomalaisyrityksille. Jos vaihtoehtona olisi yhtiön pääkonttorin siirtäminen pois Suomesta, niin jokainen ymmärtää tämän.

Ennen kaikkea eläkekassojen toimesta tapahtuva veroparatiisien hyödyntäminen koituu suoranaisesti eläkkeensaajien hyödyksi, sillä se optimoi heidän sijoittamansa omaisuusmassan tuoton.

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen

Puhuvia päitä poliitikot kaikki tyynni ja näennäisdemokratiaa hienosti ylläpitävä keskiluokka. Ihan sama mikä puolue istuu hallituksessa, niin sama teatteri jatkuu!

Käyttäjän sirpakauppinen kuva
Sirpa Kauppinen

Iso osa suomalaismepeistä on sentään taistellut veroparatiiseja vastaan parlamentin äänestyksissä. Perussuomalaiset ovat ainoa puolue joka on kategorisesti vastustanut aina veroparatiisien suitsimista.

Veronkiertoa ja veroparatiiseja koskevasta Kekuksen mietinnöstä äänestettiin 21.5.2013.

Kohta 24:

”kehottaa komissiota toteuttamaan välittömästi yritysten veronmaksun avoimuutta koskevia toimia velvoittamalla kaikki monikansalliset yhtiöt julkaisemaan yksinkertaiset ja selkeät luvut kussakin toimintavaltiossa maksetuista veroista”

Puolesta: Jäätteenmäki, Takkula, Torvalds, Essayah, Korhola, Pietikäinen, Jaakonsaari, Repo, Cronberg, Hassi

Vastaan: Terho

Poissa: Sarvamaa, Pakarinen

Kohta hyväksyttiin äänin 617-31

Toimituksen poiminnat