Sirpa Kauppinen Säilytetään maapallo lapsillekin.

Homekoulut on korjattava

Kouluista lähes kolmanneksessa arvioidaan olevan sisäilmaongelmia. TTL:n selvityksen (2008) mukaan 75 000 oppilasta ja 10 000 opettajaa on vaarassa sairastua sisäilmaongelmien takia.

Kunnan tehoton kiinteistöhuolto maksaa veronamaksajalle tarpeettoman paljon. Pelkästään homeongelmien on arvioitu aiheuttavan terveydenhuoltojärjestelmään yli 200 miljoonan euron vuosikustannukset. Vantaalla ongelma korostuu, sillä tänne on rakennettu 70-80- luvulla paljon kouluja. Tämän ajan rakennuksissa ongelmat ovat yleisiä.

Myös uusissa rakennuksissa ja tai vasta remontoiduissa on usein saman tien kosteusongelmia. Rakentamisessa on liian kiire, ja laadunvalvonta pettää. Silti samoilta rakennusyhtiöiltä tilataan uudelleen.

Tuhannet lapset joutuvat kouluihin, jotka ovat terveydelle vaarallisia. Oikeusturvaa ei ole. Kerran saatu altistus ja terveyshaitta vaikuttaa lopun elämää.

Vantaalla käytetään huomattavasti vähemmän rahaa sisäilmaongelmaisten koulujen korjaamiseen kuin Espoossa tai Helsingissä. Esimerkiksi Espoossa on tavoitteena korjata neljä koulua vuodessa. Vantaalla tavoitteita ei ole.

Naapurikunnissa korjausmenetelmät ovat myös erilaisia: koko koulu laitetaan herkemmin kerralla pakettiin ja lapset siirretään pois terveysvaarasta.

Päättäjien on ollut vaikea saada tietoa koulujen kunnosta ja sisäilmaongelmien laajuudesta. Koulukohtaiset jo tehdyt kuntokartoitukset sain vasta oikeusasiamiehen avulla. Sairastavuudesta eri kouluissa on kysytty jo ennen koulujen lakkautuksia - ilman vastausta. Päättäjät ovat joutuneet tekemään talouspäätökset ilman näitä tietoja.

Satsaus tulevaisuuteen on arvokysymys. Vantaa rakentaa lähes sadalla miljoonalla tänäkin vuonna, mutta mikä olisi parempaa elinkeinopolitiikkaa kuin työkykyiset, menestyvät nuoret työnhakijat joita tulee terveistä kouluista?

Asiasanat: Sisäilmaongelma, home, homekoulu, remontoiminen, rakentamisen laatu, altistus, kosteusongelma, kosteusvaurio, astma.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Mikael Kerokoski

Samaa mieltä. Rahat voisi ottaa vaikka kehitysapurahoista, siellä on miljardin verran varaa.

Jari Lantta

Lapset sairastuvat - kärsivät loppuelämän ajan-

Homekouluista (ja päiväkodeista) kärsivät kymmenettuhannet lapset.
Tilanne on kehittynyt vain pahempaan suuntaan.
Asiaan liittyen on tehty kansalaisaloite.

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/903

Nyt tarvitaan asiasta lakialoite, jotta saadaan asiaan muutos.

Toimituksen poiminnat